Home Producten Zoeken Bestellen Bezorgen Nieuwsbrief Contact
 
   
Boekenkasten
Bureaus
CD-kasten
Computerkasten
Dressoirs
Eettafels
Hoekkasten
Kasten
Ladenkasten
Salontafels
Side-tables
Stoelen
Tuinmeubelen
TV meubelen
Vitrinekasten
Overig
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Productinformatie


Teak

Teak meubels De boom waarvan teakhout afkomstig is, heet Tectona Grandis en groeit in bergachtige streken van Zuidoost AziŽ, zoals Birma, IndonesiŽ, India en Thailand. Teak komt ook voor in Midden-Amerika, maar is dan in de meeste gevallen aangeplant. De Nederlandse benaming is (Java) teak of Djati.

Andere benamingen zoals Afro-teak (=Afrormosia), Kambala-Teak(=Iroko/Kambala) en Cambodja-Teak (=Keruing/Yang) zijn verkeerd, want ze verwijzen naar houtsoorten die geen Tectona Grandis zijn.

Er bestaan nog twee andere soorten teak, die veel zeldzamer zijn. Plantageteak heeft meestal minder interessante eigenschappen op gebied van duurzaamheid. Teak uit natuurbossen noemt men soms Moulmein Teak of Rangoon Teak.

Teakhout weegt gemiddeld 650 kg/m≥ en heeft van nature een hoog oliegehalte waardoor het wat vettig aanvoelt. Hierdoor is teak duurzaam en bestand tegen verrotting en kan vele jaren in zowel zomer als winter aan extreme weersomstandigheden worden blootgesteld. Bovendien splintert teakhout niet of nauwelijks. Deze twee redenen in combinatie met het prachtige uiterlijk van deze houtsoort, maakt dat teak zeer geschikt is om er meubilair -voor zowel binnen als buiten- van te maken. Houd er wel rekening mee dat onder invloed van de temperatuur en verschillen in vochtigheid, teakhout kan gaan krimpen en uitzetten. Er kunnen hierdoor kieren en scheurtjes in het hout ontstaan.

Teakhout is zeer makkelijk te onderhouden. U kunt uw teakhouten meubel onbehandeld laten. De kans bestaat dan wel dat er vlekken in het hout dringen. Als u er thee of rode wijn is gemorst of vetvlekken zijn gemaakt, dan is het zaak deze snel te verwijderen met een nat lapje. Is de vlek erin gedrongen, dan kunt u de vlek proberen te verwijderen met een lauw sopje met groene zeep of met soda. Hardnekkige vlekken, zoals schroeiplekken, kunt u wegschuren met een schuurpapiertje

Kleuring en bescherming van teakhout

- Beits

Beitsen dienen om het (kale) hout te kleuren. Zo worden teakhouten meubelen vaak gekleurd met een beits. De kleur van de beits die men hiervoor gebruikt wordt aangeduid met een getal, meestal volstaat men echter met de benaming licht, midden en donker.

 

- Lak

Lakken zijn verkrijgbaar in kleurloos of in tal van (transparante) kleuren. Lakken hebben de eigenschap om het meubel te kleuren en te beschermen tegen water- en alcoholkringen.

 

- Olie

Het gebeurt vaak dat men het kale meubel alleen in de olie zet. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en het meubel is redelijk tot goed beschermd tegen vlekken. Vaak zijn oliŽn in een beperkt aantal kleuren te verkrijgen.

 

- Was

Meestal over kale/onbehandelde meubelen. Men kiest voor een lak of een wasafwerking afhankelijk van de gewenste uitstraling van het meubel (een combinatie is ook mogelijk). Was is verkrijg- baar in kleurloos of in verschillende (hout)kleuren.

 

OneStat.com Web Analytics

                                        Home I Producten I Zoeken I Bestellen I Bezorgen I Garantie I Over teakwinkel.nl

                                    Nieuwsbrief I Gastenboek I Contact I Leveringsvoorwaarden